Cu cât mergi mai mult cu bicicleta, cu atât organismul tău va dezvolta mai multe fibre musculare pentru a se adapta la stilul tău de viață.
Fiecare deal pe care îl urci cu bicicleta îți aduce un plus de rezistență și contribuie într-un mod mai accelerat la dezvoltarea mușchilor tăi.
Dealul care prima dată te-a făcut să transpiri serios, care ți-a turat la maxim inima și respirația, pare nimica toată după ce îl urci a zecea oară. Pentru că a zecea oară, organismul a învățat deja cum să-și dozeze resursele pentru a face față.
Atunci când mergi cu bicicleta vei simți treptat că îți eliberezi mintea de toate gândurile apăsătoare.
Pedalatul te provoacă să îți reglezi respirația și să te concentrezi asupra sarcinii curente și te face să te decuplezi de la stresul din alte părți ale vieții tale.
Natura înconjurătoare îți va atrage atenția și te va ajuta să te echilibrezi.
Respirația intensă din timpul pedalatului asigură circulația eficientă a aerului și te ajută să îți mărești capacitatea pulmonară.
Mersul pe bicicletă contribuie astfel și la dezvoltarea mușchilor care au rolul de a extinde și contracta plămânii.
Ieșirile cu bicicleta îți influențează în bine calitatea somnului. Adormi repede la finalul zilei și te bucuri de un somn reconfortant. Ciclismul este cea mai eficientă metodă în a trata insomnia.
Exercițiul aerob este un impuls semnificativ pentru sistemul tău imunitar datorită creșterii circulației pe care o oferă. Un studiu a constatat că pentru persoanele care au avut activitate fizică cinci zile pe săptămână au fost cu 40% mai puține șanse de a contracta răceală obișnuită în comparație cu persoanele care nu au făcut mișcare, iar când s-au îmbolnăvit au raportat simptome ca fiind cu 30% mai puțin severe comparativ cu non-atletii.
Dacă mergi 20 de minute pe zi cu bicicleta, ții departe bolile de inimă și de plămâni.
Datorită faptului că ciclismul are un impact blând asupra organismului, asta îl face o opțiune excelentă pentru a întări mușchii, în condițiile în care alte sporturi pot provoca dureri.
În același timp, un studiu a constatat că ciclismul poate încetini dezvoltarea artritei și chiar reduce efectele acesteia asupra pacienților care suferă de dureri de artrită la genunchi.
Exercițiile de rezistență sunt una dintre cele mai bune modalități de a îmbunătăți densitatea osoasă și de a lupta împotriva osteoporozei pe măsură ce înaintezi în vârstă. Împingerea și tragerea pedalelor de pe bicicletă lucrează mușchii din picioare, care la rândul lor lucrează oasele și dă semnalul în organism pentru a menține structura osoasă.
În timpul pedalatului, organismul își intensifică activitatea pentru a asigura resursele necesare efortului. În acest mod ciclismul lucrează și mușchii din interiorul corpului, cei care înconjoară tractul digestiv.
Bicicliștii au mișcări intestinale mai frecvente iar îmbunătățirea tranzitului intestinal reduce riscul de cancer al tractului digestiv.
Persoanele cu diabet de tip II se confruntă adesea cu o circulație slabă în partea inferioară a corpului, ceea ce poate duce la umflarea picioarelor. Ciclismul este o modalitate excelentă de a contribui la îmbunătățirea revenirii sângelui din partea inferioară a corpului, reducând umflarea și durerile de picioare.
Faptul că ciclismul consumă glucoză și în celulele musculare, ajută la reglarea glicemiei.
30 de minute de pedalat în fiecare zi îți protejează sănătatea mentală, îmbunătățește starea de spirit și elimină riscul de a cădea în depresie, conform unui studiu.
Exercițiile de intensitate scăzută în aer liber sunt foarte eficiente în pierderea grăsimii corporale.
Mergi câte o oră pe zi și este peste suficient pentru a începe să pierzi grăsime și poți maximiza pierderea dacă la la sfârșitul călătoriei mănânci moderat.
Studiile au descoperit o legătură puternică între exercițiile fizice regulate și oboseala redusă.
Într-un exemplu, participanții la studiu care au mers cu bicicleta la intensitate scăzută timp de 20 de minute zilnic au raportat senzații de oboseală cu 65% mai rar decât participanții care nu au făcut mișcare. Deși mecanismul pentru acest lucru nu este clar, cercetătorii cred că acest lucru se poate datora faptului că stimularea furnizată sistemului nervos durează mai mult decât antrenamentul în sine.
Prin reducerea riscului de manifestare a unor ucigași prolifici – accidente de mașină, boli de inimă, de plămâni și cancer, ciclismul vă poate ajuta să vă extindeți durata și calitatea vieții. Numeroase studii care privesc direct durata de viață au constatat că bicicliștii tind să trăiască mai mult decât non-sportivi, cu o medie de cinci ani în plus pentru bărbați și patru ani pentru femei.
Un studiu al Universității Stanford a constatat că mersul regulat cu bicicleta poate reduce semnele îmbătrânirii, protejându-vă pielea de razele UV dăunătoare. Secretul este că circulația crescută permite celulelor pielii să câștige substanțe nutritive și să elimine toxinele.
Conform studiului realizat de cercetătorii Universității din Glasgow, dacă mergi cu bicicleta la serviciu reduci cu 45% riscul de a dezvolta cancer, respectiv ai cu 46% mai puține riscuri de a dezvolta boli ale inimii.
Prin stimularea sistemului cardiovascular obții o creștere a dorinței sexuale și contracarezi îmbătrânirea.
Orice medic îți va spune că tensiunea arterială ridicată este un factor de risc pentru infarct. De asemenea, îți va spune că mersul cu bicicleta este unul dintre cele mai bune exerciții pentru scăderea tensiunii arteriale, deoarece îți ajută corpul să circule sângele de la picioare înapoi la inimă.
Ciclismul, în special la nivel competitiv, necesită să înțelegi toate semnalele nuanțate pe care corpul ți le dă despre dispoziție, oboseală, stres, efort și nevoia de a primi anumite tipuri de resurse.
Capacitatea de a recunoaște aceste semnale se dezvoltă zilnic și îți va fi utilă și în viața de zi cu zi.
Pentru unii oameni, ciclismul este mai mult decât un sport distractiv – este o dependență. Dar ciclismul este o dependență pozitivă, care poate contribui la înlocuirea sau evitarea dezvoltării altor dependențe mai puțin bune și care poate adăuga satisfacții semnificative vieții tale de zi cu zi.
Ciclismul nu dezvoltă doar vase de sânge în mușchii picioarelor – ci le dezvoltă și în creier. Ca rezultat, dacă mergi cu bicicleta în mod regulat îți îmbunătățești fluxul de sânge din creier, ceea ce stimulează neuronii implicați în procesarea gândirii și la memorie.
Mașinile sunt printre cei mai mari factori care contribuie la poluarea aerului, deoarece emit nu numai dioxid de carbon, ci și poluanți precum oxizii de azot și alte particule.
Ciclismul nu produce niciunul dintre acești poluanți și poate ajuta la menținerea aerului orașului curat pentru a respira.
Orașele zgomotoase induc oamenilor un nivel ridicat de oboseală iar cei mai mici dintre locuitori, copiii, devin agitați. Din acest motiv, locuitorii marilor orașelor aleg să petreacă vacanțele în cele mai liniștite locuri.
Comparativ cu motoarele mașinilor, bicicletele sunt practic silențioase. Fiecare drum pe care îl facem cu bicicleta este contribuția personală la reducerea poluării fonice și este o declarație de prietenie pentru mediul înconjurător.
Bicicletele nu poluează atunci când se opresc în trafic. Mașinile poluează chiar și în modul ralanti.
Prea puține mașini din România au tehnologia care oprește motorul la staționare și din păcate unii șoferi dezactivează această funcție la mașinile echipate, pentru a câștiga o fracțiune de secundă la plecarea de pe loc.
Toate mașinile, chiar și cele mai prietenoase cu mediul, cele electrice, folosesc baterii de mare capacitate care trebuie înlocuite o dată la fiecare câțiva ani. Aceste baterii produc deșeuri toxice care sunt dificil de gestionat și imposibil de recilat.
Bicicletele clasice pe care le recomandăm pentru deplasarea zilnică nu necesită baterii.
Dacă drumul nostru are până în 6 km, bicicleta este mijlocul de transport perfect pentru oraș!
În fiecare zi în care alegem bicicleta în locul mașinii ca să ajungem la școală, la serviciu, la cumpărături sau la întâlnirile cu prietenii, protejăm mediul în care trăim, limitând astfel emisiile de dioxid de carbon.
Contribuția fiecăruia dintre noi este importantă și se cumulează cu cele ale prietenilor, membrilor familiei și chiar ale necunoscuților care văd în noi un exemplu demn de urmat sau care au adoptat deja această obișnuință socială.
O mașină are nevoie de 9 mp pentru a fi parcată iar senzația șoferilor este că niciodată nu sunt suficiente locuri de parcare. Mai mult, orașele subvenționează adesea costul parcării, ceea ce înseamnă că șoferii nu plătesc niciodată prețul real.
E important să știm că un singur loc de parcare pentru o mașină poate găzdui 10 biciclete.
Schimbarea obișnuinței sociale de a merge cu mașina în favoarea bicicletelor va face ca o mulțime de spațiu urban ocupat astăzi de mașini să fie transformat în spații verzi.
La fabricarea unei biciclete ai nevoie de mult mai puține resurse decât în procesul de fabricare a unei mașini. Cât despre beneficiile care urmează procesului de fabricație, în interiorul orașelor poți ajunge cu bicicleta chiar în mai multe locuri decât poți ajunge cu mașina, fără a fi nevoie să investești zilnic noi resurse financiare.
Mai multe biciclete înseamnă mai mult spațiu pentru natură!
Bicicletele nu rănesc animalele, mașinile da. Circulația mașinilor produce anual peste 10 milioane de victime ca urmare a coliziunilor cu animalele sălbatice dar și cu unele domestice.
Viteza mică a biciclistului face foarte probabilă manevra de evitare a unui accident în condiții de siguranță și pentru animal și pentru biciclist.
Economisești mulți bani pentru că alegi bicicleta în locul mașinii.
Tot mai multe business-uri locale din Iași au amenajat locuri de parcare pentru biciclete și oferă reduceri de preț și alte avantaje bicicliștilor.
Deplasarea cu bicicleta ridică o barieră de siguranță, mentală și fizică, împotriva călătoriilor inutile – cum ar fi să vizitezi o grămadă de magazine și să cumperi pentru acasă lucruri de care nu ai nevoie. Economiile se acumulează rapid.
Dacă ai nevoie să te deplasezi prin oraș, din punct de vedere strict economic, e simplu să alegi între o bicicletă nouă, care costă câteva sute de euro, și o mașină nouă, care costă câteva mii sau chiar zeci de mii de euro. Chiar și dacă investești ceva bani ca să îți cumperi accesorii pentru bicicletă, tot rămâi cu o mulțime de economii.
Alege o bicicletă frumoasă în locul unei mașini ieftine!
Orașul Iași va fi printre orașele care oferă programe de bike-sharing pentru biciclete, ca parte a transportului public, pe care le vei putea folosi la un cost lunar redus, economisind și mai mulți bani, satisfăcând în același timp majoritatea nevoilor tale de transport.
Orașele aglomerate cheltuie o mulțime de bani pe reparații la infrastructura rutieră. Este nevoie de 17.000 de deplasări cu bicicleta pentru a echivala dauna produsă de o mașină la un singur drum parcurs.
Câștigi timp și timpul înseamnă bani. În cele mai multe dintre orașele moderne, ajungi mai repede la destinație cu bicicleta decât cu mașina, din cauza aglomerației din trafic.
Orașele în care există cultura mersului cu bicicleta sunt mai căutate de turiști pentru că sunt mai puțin aglomerate, sunt frumoase iar locuitorii sunt plini de energie. Ca turist, bicicleta îți oferă exact independența de care ai nevoie pentru a descoperi un oraș nou.
Mersul cu bicicleta te ajută să îți faci noi prieteni și să dezvolți legături mai profunde cu prietenii existenți. Iașul are cluburi de cicliști amatori pline de oameni dornici să călătorească cu noi bicicliști.
Ciclismul este o modalitate excelentă de a ne bucura de experiențe cu prietenii care se vor transforma în amintiri și povești de durată pe care le putem împărtăși în anii următori.
Întotdeauna este nevoie de un biciclist cu experiență pentru a-i ghida pe ceilalți pe traseele locale noi ori pentru a le vorbi despre manevrarea bicicletelor în siguranță.
Să fii mentor pentru tinerii bicicliști te va face să te simți foarte bine.
În Iași Orașul Bicicletelor există mai multe cluburi și echipe de cicliști amatori care te pot invita la aventuri pe două roți.
Urmărește-le pagina de Facebook pentru a afla când organizează ture.
Timpul petrecut cu bicicleta împreună cu prietenii este un timp de calitate pe care îl petreci deconectat de la telefonul tău, de la lumea exterioară și poate constitui fundamentul unor prietenii durabile.
Scrie-ne pe WhatsApp!